Facebook Facebook







AKTİF İÇERİK SÖZLÜĞÜ



< sözlük giriş   |   A  B  C  Ç  D  E  F  G  H  I  İ  J  K  L  M  N  O  Ö  P  Q  R  S  Ş  T  U  Ü  V  W  X  Y  Z 




Palmitoyl Oligopeptide

Kollajen, elastin ve glukosaminoglukans gibi cildin yaşamsal yapıtaşlarının doğal yollardan üretimini tetiklemek için kullanılan etkili üç bağlı bir peptidtir.DERMODAY.

( Referans: Robert S. Hodges, Ph.D., F.R.S.C. Professor of Biochemistry & Molecular Genetics .Director of the Program in Biomolecular Structure .John Stewart Endowed Chair in Peptide Chemistry,University of Colarado,USA )


Palmitoyl Pentapeptide ( Matrixyl )

Amino asitlerle bir arada sunulan bir lipopeptid komplextir.Yapı taşı mikro-collagen dir.Palmitoyl pentapeptide Kollajen üretimini arttırarak cildin üst tabakalarının rejenerasyonunu sağlar. Epidermis dokusunun yenilenmesine yardımcı olur.Cilt renginde mattan parlağa geçişe destek verir ve kırışıklıklarının derinliğini azaltır .Hücre bağlarını uyarır ve yaşa bağlı cilt hasarını onarır. Üst segment cilt bakım ürünlerinde kullanılan ve Botulinum toxin type A alternatifi olarak bilinen en etkili iki peptidten biridir . %3 palmitoyl pentapeptide içeren cilt kreminin 60 günlük düzenli kullanımında kırışıklık,ince çizgi sayısında ve derinliğinde %47 azalma ,citteki pürüzlü yapıda %14 azalma,collagen sentezinde %300 e kadar artış,hyaluronik asit sentezinde %270 e kadar artış meydana geldiği klinik olarak ispatlanmıştır.Matrixyl,matrixyl 3000 gibi farklı kombinasyonları seçkin kozmesötikal ürünlerde kullanılmaktadır.DERMODAY.

Botox is a registered trademark of Allergan,USA.
Matrixyl is a registered trademark of sederma,France.


( Referans : MARY P. LUPO & ANNA L. COLE Lupo Center for Aesthetic and General Dermatology, New Orleans, Louisiana and Tulane Department of Dermatology, New Orleans, Louisiana ve Journal of Cosmetic Science, January–February 2001, pages 77–78 )


Papatya ( Chamomille Recutita extract )

Matricaria Chamamilla ve Chamamillae Romanae olarak 2 farklı türdür.Dünyanın farklı coğrafyalarında doğal ortamlarda kendiliğinden yetişen çiçekli bir bitkidir.Halk arasında birçok derde “şifa” olarak görünür ve ilaç gibi kullanılır. flavonoids apigenin, quercetin, patuletin, luteolin, glucoside içerir.Anti-oxidan etkisi,yatıştırıcı etkisi,bakteri karşıtı etkisi,kolestrol düşürücü etkisi ve trombositleri koruyucu etkisi klinik in-vivo testleriyle ispatlanmıştır.Antiinflamatuar, antipruritik, ve antibakteriyel etkilidir (2,3,15). Yapısında ‘‘alfa–bisabolol’’ ve flavonoidler vardır. Alfa-bisabolol yara iyileşmesini hızlandırır. Flavonoidler ise histamin salınımını baskılar. Çalışmalarda sodyum lauryl sülfata bağlı kontakt dermatitte %1 hidrokortizon kadar etkinlik göstermiştir Cildin homojen parlak bir renk kazanmasına yardımcı olur.DERMODAY.

( Referans : Phytotherapy Research, July 2006, pages 519–618; http://www.herbmed.org European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics, October–December 1999, pages 303–308; and Planta Medica, October 1994, pages 410–413 )


PARABEN

PARABEN NEDİR ?
Paraben , para-hidroksi-benzoik asitin bir türevidir ve özellikle kozmetik ve ilaç sanayinde yaygın kullanılan kimyasal kökenli bir koruyucudur. Aynı zamanda bazı hazır gıda ürünlerinde de koruyucu amacıyla kullanılmaktadır. Doğada, yaban mersini gibi bazı bitkilerde yapılarında paraben içermektedir. Metil Paraben, İsobutil Paraben, Propil Paraben esterleri kombine edilerek ürün formülasyonlarının son aşamasına eklenir. Paraben, kullanıldığı ürünü bakteri üremesine karşı ve anti-fungal etkilere karşı korur. Öyle ki kullanıldığı ürünün son kullanma tarihi 2 yıl olmasına rağmen 5 yıl sonra bile çoğu ürünün bozulmadığı görülür. Son derece ucuz bir koruyucu olması ve etkili koruma yeteneği sebebiyle özellikle çok uluslu kozmetik markaları tercih etmektedir. Bu ürünlerde son kullanma tarihi bile genellikle yoktur.


PARABEN ZARARLI MIDIR ?
Yapılan bilimsel çalışmalar, paraben kullanımının vücuttaki östrojen hormonunu gereksiz yere uyardığını ve özellikle bayanlarda meme kanseri riskini anlamlı ölçüde artırdığını ortaya koymaktadır. Paraben kullanımının, cildi özellikle UVB ışınlarına karşı savunmasız bıraktığı , cilt yaşlanmasını artırdığı ve DNA hasarlarına yol açtığı da bilinmektedir. Tüm bu zararlarından dolayı bir çok Avrupa ülkesinde ya tamemen ya da Binde Dörtten fazla oranda (%0,4) kullanımı yasaklanmıştır.

PARABEN KULLANMAK ZORUNLU MUDUR ?
Kozmetik ürünlerde koruyucu ya da koruyucu işlevini yarine getiren aynı zamanda da bir aktif gibi çalışan içeriklere daima ihtiyaç vardır. KORYUCUSUZ KOZMETİK ÜRÜNÜ OLMAZ.
Aslında parabenle kıyaslandığında çok daha masum koruyucular vardır. örneğin, Domates çekirdeğinden ve Üzüm çekirdeğinden elde edilen koruyucular kozmetik ürünleri 2 yıla kadar rahatlıkla korumaktadır. Ancak bu süre çok uluslu kozmetik şirketlerine yetmemektedir. Tek merkezden üretilen ürünlerin dünyanın farklı coğrafyalarına transferi dolayısıyla bozulma riskini minimize etme amaçları gibi ticari kaygılar hala paraben kullanmalarına yol açmaktadır.


Referans :

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_041.pdf
Golden R, Gandy J, Vollmer G (2005). "A review of the endocrine activity of parabens and implications for potential risks to human health". Critical Reviews in Toxicology 35 (5): 435–58


Peptid

Amino-asitleri birbirine bağlayan bağlara peptid adı verilir. Amino asitler ise bir araya gelerek proteinleri oluşturur.DERMODAY.







Aktif içerik sözlüğü dermoday kozmetik dermatologları tarafından hazırlanmıştır. Önceden izin alınmaksızın tamamen ya da kısmen kopya edilerek kullanılması yasaktır.
3G Bitkisel Kozmetik Tic. Ltd. Şti. - © 2014 Her Hakkı Saklıdır. - Tasarım: PB Bilişim